Löydä töitä

Tällä hetkellä suurin osa työpaikkailmoituksista julkaistaan digitaalisissa rekrytointikanavissa, erilaisissa verkkopalveluissa ja sosiaalisessa mediassa. Rekrytointisivustoja on verkossa kymmeniä, joten seurattavat sivustot kannattaa valita sen perusteella, miten kattavasti sivustoilta löytyy kiinnostavia työpaikkoja. Organisaatiot, kuten yritykset, järjestöt, yhdistykset ja ammattiliitot, ilmoittavat usein avoimista työpaikoista verkkosivuillaan.

Harvinaiset-yksikön suunnittelija Jenni Kuusela kertoo urapolustaan ja kohtaamistaan ennakkoluuloista töissä:

Hyödynnä verkostojasi!

Kaikkia elämän aikana hankittuja verkostoja kannattaa hyödyntää työnhaussa. Työmarkkinoilla on paljon piilotyöpaikkoja, jotka eivät päädy työnhakupalveluihin asti, vaan sopiva tekijä löytyy työyhteisön verkostoista. Verkostot ovat myös hyvä tapa tutustua kiinnostavaan toimialaan ja sen vaatimuksiin sekä verkostoitua lisää alan toimijoihin. Kannattaa osallistua esimerkiksi korkeakoulujen järjestämiin rekrytointitapahtumiin.

Verkostoihin voi kuulua esimerkiksi ystäviä, sukulaisia, entisiä kollegoja, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, opiskelu- ja koulukavereita ja ihmisiä harrastuksistasi. Ota huomioon myös opiskelijan vapaa-aika. Oppilaitoksesi opiskelijajärjestössä on mahdollisuus luoda laajoja verkostoja.

Sosiaalisen median välineet, kuten LinkedIn ja Twitter, ovat yhä tärkeämpiä työnhaun kanavia. Sosiaalisen median avulla voi tehostaa työnhakua ja saada enemmän näkyvyyttä oman verkoston, rekrytoijien ja potentiaalisten työnantajien silmissä. Halutessasi voit tutustua myös henkilöbrändäyksen tarjoamiin mahdollisuuksiin työnhaussa.

Työ henkilöstövuokrausyrityksen tai rekrytointikoulutuksen kautta?

Yksi lisämahdollisuus työllistymiseen on ilmoittautua rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyrityksen/-yritysten asiakkaaksi. Koska tällaisia yrityksiä on kymmeniä, kannattaa tutustua niihin verkossa ja valita yhteistyökumppaneiksi juuri korkeakouluopiskelijoita työllistävät tahot. TE-toimistot järjestävät toisinaan erityisesti teollisuus- ja kaupan alan yritysten kanssa rekrytointikoulutuksia, joiden tavoitteena on työllistää koulutukseen osallistuvat henkilöt asiakasyrityksissä. Elinkeinoyhtiöt ja paikalliset TE-toimistot järjestävät myös rekrytointitapahtumia, joihin voi osallistua.

Opiskelujen alussa kannattaa perehtyä oman alan tulevaisuuden haasteisiin ja työmahdollisuuksiin. Kontaktit työelämän edustajiin, alumnivierailut, työpaikkakäynnit, messut tai työelämässä tehtävät selvitykset auttavat hahmottamaan tulevaisuuden työmahdollisuuksia.

Vinkki:

Monilla vammaisjärjestöillä on omat työ- ja koulutusasioihin liittyvät palvelunsa. Järjestöissä on saatavilla tukea työnhakuun, työhakemuksen ja ansioluettelon tekoon, työhaastatteluun valmistautumiseen ja erilaisten apuvälineiden hakemiseen.